Kebaikan sistem demokrasi di malaysia

Malaysia mengamal pemerintahan Raja Berpelembagaan.

Kebaikan sistem demokrasi di malaysia

Dalam bahasa yang lebih mudah, ia merujuk kepada dunia atas talian, iaitu suatu tempat yang benar-benar wujud, walaupun tidak dapat dilihat dengan mata kasar namun kesannya boleh dirasai. Pembangunan pula menurut Kamus Dewan edisi keempat ialah perihal membangun, proses membangun mencapai kemajuan, perkembangan usaha atau kegiatan membangunkan memajukan dan mengembangkan.

Seiring dengan zaman modenisasi,ledakan internet telah merancakkan lagi perkembangan teknologi maklumat bukan sahaja pada peringkat global malahan negara Malaysia turut mendapat tempiasnya.

Pada era yang serba moden dan mencabar ini, kemudahan internet bagaikan telah menjadi suatu kewajipan bagi semua umat manusia agar tidak ketinggalan dan menjadi katak bawah tempurung.

Boleh dikatakan, hampir semua aspek pembangunan termasuklah aspek ekonomi, sosial, dan politik menjadikan internet suatu wadah untuk menyampaikan maklumat dengan pantas, berkesan dan mudah.

Justeru, kebanyakan pengguna tidak mengendahkan impak penggunaan internet sama ada baik atau buruk selagi apa yang cuba mereka luahkan dapat disampaikan kepada semua. Dalam penulisan saya ini akan lebih melihat kepada dunia siber dari segi pengunaan teknologi dan Information Communication Technology ICT.

Alam siber seakan menjadi suatu keutamaan hidup manusia disebabkan keupayaannya untuk menyebarkan maklumat dengan pantas. Ideologi maklumat di hujung jari pula digunapakai dan dimanfaatkan sepenuhnya sehingga ke tahap maksima agar hasilnya turut mencapai objektif maksima.

Acapkali siber dikaitkan dengan berita-berita bersifat negatif seperti jenayah siber sehingga menimbulkan tanggapan buruk sesetengah masyarakat terhadap isu ini dan mengambil langkah dengan tidak menggunakan kemudahan siber lagi. Akan tetapi, golongan ini amat rugi kerana memutuskan hubungan dengan kemudahan siber lantas mengakibatkan mereka tertinggal info-info semasa yang penting dalam aspek sosial, ekonomi dan politik.

Antara peranan siber merangkumi bidang pendidikan, keselamatan dan perhubungan serta komunikasi sesama rakyat. Bidang pendidikan di Malaysia kini bukan lagi seperti era pascakemerdekaan yang telah berlalu.

Terdapat perbezaan yang amat ketara apabila sejarah pendidikan negara dikupas kembali. Ketika zaman semakin berlalu sehinggalah ke hari ini, penggunaan komputer dan jaringan internet adalah suatu kemestian. Murid- murid diberikan pendedahan mengenai alam siber sejak kecil lagi melalui pendidikan formal dan tidak formal.

Penggunaan siber secara berfikrah, terancang dan bersesuaian dengan keperluan dalam pembelajaran membuka pemahaman murid terhadap suatu dimensi baru dalam dunia masa kini.

Selain itu, alam siber berupaya meningkatkan kefahaman dan penguasaan murid terhadap pelajaran dan memberi peluang pembelajaran yang sama kepada semua murid yang pelbagai jenis tahap keupayaan diri, meningkatkan motivasi murid untuk terus belajar serta membolehkan pembelajaran secara bersendirian individualise learning.

Seterusnya, alam siber yang berteknologi terkini telah membawa hikmah kepada negara iaitu pengukuhan keselamatan terhadap maklumat penting dan sulit oleh pakar-pakar komputer.

Keselamatan siber merupakan komponen yang amat penting dalam keselamatan negara, keselamatan awam dan privasi bahkan amat berkait rapat dengan isu kedaulatan. Selain itu, Malaysia turut mempereratkan lagi hubungan diplomatik sedia ada yang baik dengan negara luar agar dapat mempertingkatkan kerjasama sambil dapat berkongsi maklumat serta kepakaran dalam keselamatan komputer.

Dari segi perhubungan dan komunikasi, alam siber merupakan salah satu perantaraan yang sangat berkesan dan efisien untuk melakukan pertukaran informasi jarak jauh mahupun dekat. Capaian kepada internet melibatkan banyak elemen seperti media elektronik e-melcarian fail, kumpulan perbincangan group discussion dan perbualan secara atas talian chatting.

Ada yang menggunakan media elektronik e-mel untuk berhubung dengan sahabat handai, saudara mara, keluarga atau sesiapa sahaja. Penggunaan e-mel dengan perbualan menerusi internet akan mendedahkan mereka kepada pelbagai sosiobudaya masyarakat dunia.

Dan, ada pula pelajar yang menggunakan kumpulan perbincangan dan perbualan secara atas talian chatting untuk mencari dan menambahkan kenalan dari segenap pelosok dunia untuk bertukar-tukar fikiran serta idea dalam bidang minat yang sama.

Justeru, mereka boleh bertukar-tukar maklumat budaya, sejarah dan geografi antara rakan siber mereka. Keputusan Pilihan Raya Umum ke jelas menunjukkan hakikat tersebut. Secara keseluruhan, internet diumpamakan fungsinya sebagai sfera awam yang dapat memberikan ruang serta peluang kepada rakyat untuk mengeluarkan pendapat tentang politik.

Hal ini cukup baik dan merupakan salah satu langkah bijak kerana ia boleh membantu negara mencapai matlamat demokrasi yang unggul, adil, bebas, berprinsip dan telus. Dunia siber juga berperanan dalam proses demokrasi kerana ia berfungsi memudahkan masyarakat untuk mengakses pelbagai informasi maklumat tanpa sekatan.

Menerusi jaringan internet, masyarakat dapat mengetahui pelbagai maklumat yang berbeza daripada media tradisional dari segi skop liputan, fokus, ketelusan penulis, motif, dan kaedah penyampaian. Di samping itu, siber adalah medium yang paling berpotensi dalam memupuk proses demokrasi kerana elemen kepantasan yang ada padanya.

Kebaikan sistem demokrasi di malaysia

Internet bebas dari penguasaan sesiapa boleh dimanfaatkan untuk menyebarkan maklumat yang tepat tentang isu semasa yang berlaku. Dalam konteks politik, pemaparan maklumat yang tepat tanpa cenderung kepada mana-mana parti politik adalah elemen demokrasi yang penting untuk dicapai oleh negara Malaysia amnya.

Justeru semua pihak perlu memainkan peranan masing-masing agar akses kepada dunia siber semata-mata digunakan sebagai wahana penyebaran maklumat politik yang tepat tanpa wujudnya unsur tokok tambah mahupun penyelewengan maklumat bagi mewujudkan interakasi, wacana, perbincangan dan debat yang segar, rasional, tidak menghasut, menghormati tatasusila dan undang-undang.

Perkembangan komputer dan teknologi maklumat secara langsung atau tidak langsung membantu meningkatkan produktiviti manusia.

Hampir semua kerja dapat dijalankan dengan cepat, tepat serta dengan kesilapan minimum. Umpamanya, dengan adanya e-mel, walaupun telah melewati batas sempadan negara, masa dan ruang, sesuatu maklumat dapat dihantar dengan cepat.Buah ini cukup terkenal di seluruh dunia, apalagi di pedesaan.

Dalam bahasa inggris, nangka dikenal sebagai jack fruit. Tanaman ini berasal dari India bagian selatan yang kemudian menyebar ke daerah tropis lainnya, termasuk Indonesia.

Di Indonesia pohon nangka dapat tumbuh hampir di setiap daerah. Jan 30,  · lembu air merupakan satu sepsis yang hampir pupus.. kini dikatakan sedang berkeliaran si kawasan Asia Tenggara dan hanya terdapat di Malaysia sahaja Keadaan ini disebabkan Melaysia mempunyai cuaca yang beriklim hujan dan panas sepanjang webkandii.com: brokenTHEcode.

Mar 27,  · Terkini: Analisa Bandingan PRU 13 Dan PRU 14 Untuk Kerusi Parlimen Dan DUN - Sentiasa ada kelebihan di balik kekalahan, Allah SWT. tangguhkan kemenangan. Bersabarlah wahai Ansorullah.

Mohammad Agus Yusoff | Universiti Kebangsaan Malaysia - webkandii.com

Bersabarlah wahai Ansorullah. 3. Masa Demokrasi Terpimpin () Sebagai akibat dari dekrit presiden 5 Juli , maka Indonesia menjalankan sistem demokrasi terpimpin dan struktur ekonomi Indonesia menjurus pada sistem etatisme (segala-galanya diatur oleh pemerintah).

Masyarakat Malaysia jelas tidak bisa lepas dari pengaruh negara tetangganya, khususnya webkandii.comun penerapan demokrasi di Indonesia masih agak kacau balau, paling tidak sebuah landasan kepercayaan terhadap sistem demokrasi dapat dikatakan merupakan sebuah langkah maju dan sangat dikehendaki oleh negara Barat sebagai sumber dari sistem.

• Peranan malaysia di arena antarabangsa • Negarawan dan Jurucakap Dunia membangun KESIMPULAN Badan eksekutif adalah satu daripada tiga cabang kerajaan. Kepentingan badan bergantung kepada penyandangnya. Dalam sistem demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan, Yang di-Pertuan Agong adalah lambang perpaduan dan kedaulatan negara.

Songkok Terbalik: March